ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ!

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Leave a comment  

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ!

κατάλογοςσ

·        Η χρονολογική ηλικία που κατατάσσει τα άτομα στα ηλικιωμένα, είναι τα 65 χρόνια. Από την ηλικία αυτή και μετά ξεκινά μία σειρά από φυσιολογικές βιολογικές μεταβολές.

·         Μία από αυτές τις μεταβολές είναι η μείωση της λειτουργικής ικανότητας(ευκινησία, ισορροπία, ευλυγισία, μυϊκή δύναμη, αντοχή και νευρομυϊκή συναρμογή)και έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια ανεξαρτησίας, η οποία επηρεάζει άμεσα την συναισθηματική κατάσταση.

·        Σκοπός της άσκησης καθίσταται η αύξηση της λειτουργικής ικανότητας και κατά συνέπεια η βελτίωση της ποιότητας ζωής.

·        Πριν από την έναρξη της άσκησης πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες ιατρικές εξετάσεις για να είναι σαφές πως ο αθλούμενος είναι υγιής και αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας να γνωρίζει τι να αποφύγει.

·        Για την διεξαγωγή ενός  προγράμματος άσκησης σε έναν υπερήλικα εξαρτάται όχι μόνο η βιολογική αλλά και η λειτουργική του ηλικία. Ίσως μας έχει τύχει να γνωρίσουμε ανθρώπους που δείχνουν νεότεροι από την βιολογική τους ηλικία λόγω της αυξημένης μυϊκής μάζας, της αντοχής ή άλλων παραγόντων, αλλά  και ανθρώπους που δείχνουν και είναι μεγαλύτεροι από την βιολογική τους ηλικία λόγω κακής διατροφής, έλλειψης άσκησης και καταχρήσεων.

·        Το πρόγραμμα άσκησης μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 1 ώρα.

·        Το πρώτο 25% του μαθήματος πρέπει να είναι πάντα η προθέρμανση. Στα άτομα τρίτης ηλικίας λόγω της φυσιολογικής φθοράς, θέλουν λίγο παραπάνω χρόνο οι αρθρώσεις τους για να ‘’λιπανθούν’’.

·        Το κύριο μέρος του προγράμματος(σε πρόγραμμα 1ώρας) πρέπει να περιλαμβάνει: 1) Αερόβια άσκηση για να γυμνάσουμε την καρδιά και να αυξηθεί η αντοχή. 2)Μυϊκή ενδυνάμωση με ασκήσεις που μιμούνται κινήσεις της καθημερινότητας, ώστε να μάθουν  να χρησιμοποιούν το βάρος του σώματος τους σωστά στις καθημερινές τους δραστηριότητες, στις δουλειές του σπιτιού και γενικότερα στην αυτοσυντήρηση τους χωρίς να επιβαρύνουν τις αρθρώσεις τους. Έτσι θα αποφεύγουν τραυματισμούς και θα βελτιώσουν τους παράγοντες της φυσικής κατάστασης(λειτουργική προπόνηση). 3)Ασκήσεις ισορροπίας ώστε να μπορούν να ελέγχουν την βάση στήριξής τους, είτε κινούνται είτε βρίσκονται σε στάση. 4) Συντονισμός κινήσεων 5)Ευλυγισία.

·        Ο βαθμός δυσκολίας των ασκήσεων που θα συμπεριληφθούν εξαρτάται από την  προσωπική κατάσταση υγείας του αθλούμενου και την λειτουργική του ηλικία. Αν υπάρξει υποεκτίμηση, θα μειωθεί η αποτελεσματικότητα του συνιστώμενου προγράμματος άσκησης. Στην αντίθετη περίπτωση(υπερεκτίμηση) τίθεται σε κίνδυνο η υγεία του ηλικιωμένου. Οπότε δεν υπάρχει ένα πρότυπο ασκησιολόγιο για όλους τους υπερήλικες.

·        Σύμφωνα με νέες έρευνες μικρή ποσότητα καφεΐνης λίγο πριν από την άσκηση σε ηλικιωμένα άτομα, μπορεί να είναι εργογόνο βοήθημα για να αποδώσουν καλύτερα κατά την διάρκεια της άσκησης.

 H φυσική άσκηση μπορεί να αντισταθμίσει τη μείωση της ικανότητας παραγωγής έργου που οφείλεται στο γήρας, να διατηρήσει ή ακόμα και να βελτιώσει το εύρος των κινήσεων, τη μυϊκή δύναμη, την ευλυγισία, την ισορροπία και την αντοχή. Όπως θα έχουμε ξανα διαβάσει η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Μία δια βίου άσκηση και καλή ποιότητα ζωής και διατροφής μπορεί να καθυστερήσει τον ρυθμό φυσιολογικής φθοράς του οργανισμού, το γήρας.

ΣΙΔΕΡΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

ΓΥΜΝΑΣΤΡΙΑ

 

 

 

physiocosmos editor-Κουτσουραδής Αθανάσιος

Add a Comment