ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ

ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ 1

                                                                                                          ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ο όρος οσφυαλγία σημαίνει άλγος στην οσφύ, πόνος δηλαδή στη μέση, και δεν είναι πάθηση αλλά σύμπτωμα που υποδηλώνει λειτουργικές διαταραχές που οφείλονται σε κάποια αίτια. Πολλές φορές η οσφυαλγία συνοδεύεται από ισχιαλγία, δηλ. επέκταση του πόνου κατά μήκος του μηρού και της κνήμης φθάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι τα δάχτυλα του ποδιού. Η οσφυαλγία είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα υγείας στο γενικό πληθυσμό, αφού είναι η δεύτερη σε συχνότητα παθολογική κατάσταση μετά το κοινό κρυολόγημα.

 

ΑΙΤΙΑ ΚΑΚΩΣΗΣ

Οι περισσότερες οσφυαλγίες οφείλονται σε μικρούς ή μεγάλους τραυματισμούς των συνδεσμικών στοιχείων της οσφυικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

 

 

Ένα μικρό μέρος οφείλονται σε φλεγμονές, ρευματοειδή αρθρίτιδα, νεοπλασίες ή σε παθήσεις γειτονικών οργάνων (στομάχου, εντέρου, νεφρών, ωοθηκών) που αντανακλούν στη πλάτη. Μεγάλος αριθμός οσφυαλγιών οφείλεται ειδικότερα σε βλάβη του μεσοσπονδύλιου δίσκου, τη γνωστή δισκοκήλη ή σε σπονδυλολίσθηση.

 

 

Οι μικρές ή μεγάλες κακώσεις των συνδεσμικών στοιχείων της σπονδυλικής στήλης προκαλούνται από διάφορες απότομες ή αδέξιες κινήσεις του κορμού, από το σήκωμα ή τράβηγμα υπερβολικού βάρους με τη σπονδυλική στήλη σε κάμψη και τεντωμένα τα γόνατα, από τη χρήση μηχανημάτων που προκαλούν κραδασμούς, ή ύστερα από επίπονη σωματική εργασία όπως σκάψιμο, μεταφορά φορτίων.

 

 

 


ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Ανάλογα με τη διάρκειά της η οσφυαλγία διακρίνεται σε τρεις μορφές:

 

Στην οξεία οσφυαλγία που έχει διάρκεια μικρότερη από 6 εβδομάδες.

Στην υποξεία οσφυαλγία που έχει διάρκεια από 6 μέχρι 12 εβδομάδες.

Στη χρόνια οσφυαλγία που έχει διάρκεια μεγαλύτερη από 12 εβδομάδες .

Η τυπική εικόνα είναι χαρακτηριστική και περιλαμβάνει:

πόνο στη μέση, συνήθως ισχυρό, που αρχίζει συνήθως μετά από μία απότομη κίνηση ή άρση κάποιου βάρους. Ο πόνος μπορεί να είναι τοπικός ή να αντανακλά στα πόδια. Συχνά επίσης ο πόνος ξεκινά χωρίς αιτία και χωρίς ιστορικό τραυματισμού. Άλλοτε πάλι ξεκινά από τη γάμπα ή το μηρό ή τους γοφούς κι επεκτείνεται στη μέση.

 

Κατά την ιατρική εξέταση παρατηρείται συνήθως μείωση της φυσιολογικής λόρδωσης της σπονδυλικής στήλης και κλίση σώματος προς τη μία πλευρά λόγω του πόνου που νιώθουμε στην άλλη.

 

Οι κινήσεις είναι περιορισμένες κι ο πάσχοντας δυσκολεύεται να σκύψει προς τα μπρος και προς τα πλάγια. Παρατηρείται αυξημένη ευαισθησία στη μέση (προς τους γοφούς), πόνος αν πιεστούν οι γλουτοί και, συνηθέστατα, πόνος κι ευαισθησία στο ένα πόδι.

Σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχει μείωση της δύναμης και αδυναμία πραγματοποίησης συγκεκριμένων κινήσεων χωρίς πόνο.

 

 

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Οι τρόποι θεραπείας που χρησιμοποιούνται κατατάσσονται σε τρεις βασικές κατηγορίες:

• Φαρμακευτική αγωγή

χρήση αναλγητικών, μυοχαλαρωτικών ή μη στεροειδών αντιφλεγμονοδών φαρμάκων.

• Φυσιοθεραπευτική αντιμετώπιση .

 

όπου είναι χρήσιμη σε κάθε περίπτωση βοηθά στη μείωση του πόνου, στη βελτίωση της κινητικότητας και της δύναμης και στην σωστή αντίληψη της μηχανικής συμπεριφοράς της σπονδυλικής στήλης στις διάφορες στάσεις και κινήσεις. Οι ασθενείς πρέπει ν’ αποφεύγουν να σηκώνουν βαριά αντικείμενα ενώ κρίνεται απαραίτητη η εκπαίδευσή τους στις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής. Ο ρόλος της φυσικοθεραπείας είναι πολύ σημαντικός μετά την υποχώρηση του πόνου, οπότε επιβάλλεται η τόνωση των οσφυικών και γενικότερα των μυών του κορμού. Η τόνωση των μυών αυτών οδηγεί στη δημιουργία ενός φυσικού κορσέ που προφυλάσσει από μελλοντικές υποτροπές της οσφυαλγίας.

 

• Χειρουργική επέμβαση

Πραγματοποιείται μόνο σε περίπτωση όπου η συντηριτική θεραπεία σε περιπτώσεις σπονδυλολίσθησης και δισκοκήλης, έχει αποτύχει.

 


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Back Sense: A revolutionary approach to halting the cycle of chronic back pain, Ronald D.Siegel , Michael Urbang, Douglas R. Johnson (2000)
  2. Back Pain, John Lie, Suzanne Brook, Clare Daniel(2009)
  3. Management of low back pain, Chevan, Phylis Clapis(2011)

ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ,ΜΤ

physiocosmos’ editor-Κουτσουραδής Αθανάσιος

One Response to ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ

  1. Δισκοκήλη

    Η δισκοπλαστική επιφέρει εκπληκτικά αποτελέσματα στην θεραπεία της δισκοκήλης.

     

Add a Comment